Formeln till hälsa och välbefinnande!
Färskpressad apelsin och citronjuice
Färskpressad apelsin och citronjuice

Färskpressad apelsin och citronjuice

Sitter kilona fast trots att du följer en bra diet? Känns det som att du går på trögvarv istället för högvarv? Då kan apelsiner och citroner ge dig en extra skjuts. I kombination med en sund frukost och äppelcidervinäger får du det perfekta komplementet för att sätta fart på ämnesomsättningen och börja surbomba med hjälp av citrondieten.

Inled morgonen med pressade apelsiner och citroner
Förutom havregrynsgröt, grovt bröd och te pressar jag 4 apelsiner och 2 citroner varje morgon. Pressad apelsinjuice, citronjuice tillsammans med äppelcidervinäger innehåller tillräckligt med vitaminer för att din kropp skall få ett bra komplement till din vanliga kost. Citron stimulerar levern att producera enzymer och galla som bryter ner fett. Den blirockså effektivare påå att städa bort skräp. En bra lever betyder bra matsmältning, vilket är nyckeln till rätt vikt och bra hälsa. Det är samtidigt viktigt att hålla sig borta från saker som förstör levern. Att samtidigt dricka sig redlöst full varje helg och tro att pressad apelsinjuice med citron läker levern är att lura sig själv. Att lyckas med motion och hälsa kräver därför också en viss måttlighet med bl.a. alkohol.

Citron sänker blodsockret
Pressar du citron över maten sänks dessutom blodsockret med upp till 30%. Då slipper kroppen onödigt insulinpåslag, som bara lagrar fett. Citron är också perfekt för att minska syror i kroppen, syror som stjäl kalcium och andra viktiga mineraler. Trots att de smakar surt är det milda syror som fungerar som rensande sopkvastar i kroppen. För övrigt skall man tänka på att dricka mycket vatten för att skölja bort gifter.

Apelsiner och citroner har förebyggande effekter
Att apelsiner är nyttiga är egentligen ingen nyhet, men de är faktiskt ännu bättre för hälsan än vad många tror. Apelsiner minskar risken för hjärtkärlsjukdomar. Ett exempel på apelsiners skyddande krafter kan man bl.a. läsa om i en amerikansk studie där en citrusfrukt om dagen visade sig sänka risken för hjärtkärlsjukdomar med hela 19%. Detta resultat får man dock inte om man endast tar en C-vitamintablett per dag. Apelsiner och citroner kan även skydda mot cancer. Citrusfrukter motarbetar bl.a. mot muncancer, cancer i matstrupe och magsäck samt mot lungcancer. Enligt The National Cancer Institute i USA har de en komplett samling av naturliga skyddsämnen mot cancer.

I apelsiner finns det också den del ämnen som verkar stabiliserande på blodsockret vilket bland annat är bra när man vill ha koll sin vikt. Ett av dessa ämnen är en antioxidant som heter hesperidin som är mycket sällsynt i andra frukter. Utöver det att den är blodsockerstabiliserande så har hesperidin även en blodtryckssänkande, kolesterolsänkande och antiinflammatoriska effekter. Apelesiner har även rikliga mängder av ämnen som motarbetar inflammatoner, däribland karotenoiderna kryptoxantin och zeaxantin. I en studie som gjordes i Europa för 25 år sedan såg man att personer som hade för vana att äta mycket frukt och grönt som innehöll dessa ämnen minskade risken med hela 52% att utveckla sjukdomen reumatism. Zeaxantin minskar risken också för åldersförändringar i gula fläcken och grå starr. Apelsiner skyddar således även våra ögon.

Börja pressa lite citroner nu och gör livet surt för extrakilona!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *