Formeln till hälsa och välbefinnande!
Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

I Italien tar många en sked äppelcidervinäger före maten. Vinägerns syra sänker måltidens GI-värde (värdet för glykemiskt index) och bidrar till en bättre matsmältning.  Efter 2 månaders användning av äppelcidervinäger i kombination med daglig “magträning” och en sund kost lyckades jag gå ner hela 13 kg. Visste du att äppelcidervinäger har använts som hälsodryck sedan 5000 år f.Kr och sägs även vara ett bra bantningsmedel?  Äppelcidervinäger stimulerar även ämnesomsättningen och är milt utrensande. Detta innebär att olika slaggproduker och överflödigt vatten som finns i kroppen drivs ut. Dessa faktorer brukar också räknas som viktminskande.

Glykemiskt index (GI) visar hur snabbt kolhydrater i ett livsmedel bryts ner i mage och tarm och hur det höjer blodsockret. Ett högt GI betyder att något höjer blodsockret snabbt. Ett högt GI betyder därför en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och diabetes.  Men äter du mat med lågt GI får du tvärtom en skyddande effekt mot dessa sjukdomar och om du dricker äppelcidervinäger så kan du sänka ditt GI med upp till 30-35 %.

Forskare om äppelcidervinäger
Under maj 1998 skrevs en rapport av forskare från Lunds universitet som publiceras i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition, att man kan få en jämnare blodsockernivå och ett jämnare upptag av maten, om man tar ättiksyra i form av vinäger till måltiden.

Helena Elmståhl, fil dr i industriell näringslära vid Lunds universitet säger:
– Vi tror att ättiksyran i vinägern sänker tömningshastigheten i magsäcken. Det gör att maten kommer långsammare ut i tunntarmen vilket leder till en långsammare upptagning av sockret.

Studierna visar att en matsked vinäger sänker tömningshastigheten med hela 35 procent under en och en halv timme, när den intas med kolhydratrik mat såsom bröd.

Forskarna drar slutsatsen att fermenterad mat eller livsmedel med tillsatta organiska syror bör inkluderas i kosten för att minska blodsockersvängningar och insulinbehovet.

Utöver detta har man sett effekter på de nyttiga bakterierna i magtarmkanalen, och studier från Japan har också visat på en antioxidativ effekt av äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger bidrar till en jämn blodsockernivå
Jag rekommenderar att man intar en matsked äppelcidervinäger eller fermenterad vassla (Molkosan) i ett halvt glas vatten 10-20 minuter före huvudmåltiderna. Förutom att ge visst stöd till en orolig mage och förbättra matsmältningen, kan det således bidra till jämnare blodsocker, minskat ”sockersug” och då en viss hjälp att hålla vikten.

– En jämn blodsockernivå innebär att suget efter sötsaker minskar och att man småäter mindre, säger Bertil Dahlberg, överläkare på Tallmogårdens Spa och livskvalitécenter.

Vinägerns dokumenterade effekter på magsäckens arbete innebär att den också har en verkande effekt på fett- och kolesterolnivån. På Tallmogården använder man äppelcidervinäger för att kurera oroliga mag- och tarmsystem. Orsaken är att vinägern  smälter maten bättre i magen och får den att bättre ta upp näringsämnena.

Ättiksyran i vinägern stimulerar även salivavsöndringen och innehåller amylaser, enzymer som börjar spjälka upp stärkelsen i födan redan i munnen.

Äppelcidervinäger “renar” kroppen
Äppelcidervinägern balanserar kroppens pH-värde och syresätter blodet och hjälper därav matsmältningen samt utrensningen av gifter. Syran löser upp kalkavlagringar och lindrar artrit. Äppelcidervinägern är mycket rik på enzymer och innehåller hela 19 mineraler. Pektinet i den sänker kolesterolvärdet.

Tillverkning av äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger görs på saften av solmogna äpplen. Tillverkningen sker på traditionellt vis: Äpplen jäser till cider som långsamt förvandlas till vinäger. Processen gör att vinägern bibehåller fruktens mjuka friska smak och alla aromer.

Rekommendationer för bästa resultat:
1. Drick äppelcidervinäger 3 gånger dagligen och i samband med måltid. På så vis hjälper du kroppen att vitalisera ämnesomsättningen. För att uppnå bästa resultat bör du kombinera detta med motion och en sund kost.
2. Genom att dricka äppelcidervinäger utspritt under dagen blir effekten att du slipper sötsuget under eftermiddagen, du slipper slänga i dig de onödiga kalorier som du annars kanske gör.
3. En smidig metod för att mäta om du behöver gå ner i vikt och på så sätt öka ditt välmående är att titta på ditt BMI (Body Mass Index). Detta gör du genom att ta din vikt och dela den med din kroppslängd gånger 2.

Förutom att äppelcidervinägern hjälper dig att kontrollera din vikt får du:
– En rejäl dos av vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror samt värdefulla fibrer.
– Hjälp med att sänka GI (Glykemiskt index) upp till 30-35% i kroppen.
– Hjälp med att understödja matsmältningen och stimulera kroppens behov genom att gå till angrepp mot förruttnelsebakterier och andra skadliga ämnen i tarmen.
– Vitalisering av ämnesomsättningen.

Äppelcidervinäger passar även bra i dressing, såser och marinader. Prova att späda den med vatten och servera som måltidsdryck.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *